streda 7. januára 2015

Healthy lifestyle (My personal opinion)


Asi veľa z nás si dalo do nového roka predsavzatie, že začnú pracovať na svojej postave. No často krát to robíme nesprávne. Niekedy sa nám to vymkne spod kontroly a môže to dopadnúť ešte horšie ako na začiatku.
Určite už každá počula o tkzv. "Jojo efekte". Rapídne schudnete, no pre nezdraví životný štýl, alebo skôr pre nezdravé stravovanie sa všetko vráti. Možno aj dvakrát.
Preto sa musíme zamyslieť nad tým, že chudnutie a zmena stravovania nie je krátkodobé. Nemôžme len tak prestať jesť na týždeň a potom do seba nahádžeme všetko, čo nám príde pod ruku. Musíme začať s ľahka. Odmietnime ponuku na veľký koláč plný kalórii alebo obrovskú porciu obeda takmer pre dvoch.
Neskôr začnite jesť menšie dávky jedla, no hlavne pravidelne. Náš žalúdok si zvykne príjmať potravu často a preto sa nebude báť, že bude hladovať preto si nič nebude ukladať. No keď mu nedpoprajeme, dostane strach a bude si robiť zásoby.
 Často sa stretávam s tým, že zdravo jesť znamená jesť bio potraviny, ktoré sú takmer vždy drahšie ako tie normálne. O to nejde. Zdravo jesť znamená to, ako k tomu pristupujete.
Samozrejme, keď chcete ubrať nejaké to kilo zo svojej váhy, pridajte k tomuto všetkému nejakú aktivitu, ktorá pomôže k spaľovaniu tukov. Ako beh, skok cez švihadlo alebo aspoň časté prechádzky. Samozrejme skúste sa vyhnúť fajčeniu (samozrejme ak ste fajčiar) a taktiež alkoholu.
Trocha som sa pohrala a vymyslela nejaký vzorový jedálniček.

• Raňajky: Určite niečo, čo bude s celého dňa najkalorickejšie. Nemusíte vymýšľať nič zložite, kľudne aj to čo máte pripravené na stole ako pečivo(najlepšie cereálne) či káva.
• Desiata: Ovocie, zelenina, cereálna tyčinka
• Obed: Kľudne to čo máte v školských jedálňach alebo to čo jete zvyčajne, hlavne v primeraných porciách. Skúste sa vyhýbať fast-foodovým jedlám.
• Olovrant: Skúste sa vyhnúť ovociu. Preferujte zeleninu. Jogurt.
• Večera: Znova nejaká zelenina alebo zeleninový šalát. Ak sa chystáte urobiť večer nejaku aktivitu, kľudne a niečo viac energetické.

+Dodržiavajte pitný režim!!! Vyhýbajte sa sladeným nápojom.

Ak sa rozhodnete teda riadiť podľa nejakého takéhoto jedálnička, nezabúdajte nič s tohto vynechať. Všetko som písala sama, takže je možné že v niečom so mnou určite nesúhlasite, no je to len môj osobný názor. Pretože na chudnutie viac pomáhajú aktivity ako diéty, no musíte dodržiavať správny životný štýl.



Aký je Váš názor na zdravý životný štýl?


7 komentárov:

  1. Zdravý životní styl je výborný. Rozhodně lepší než jíst fast-foody. Vyzkouším tvůj jídelníček :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zdravý životní styl je úžasný, ale nejde v něm jenom o to, jíst úplně zdravě, občas si musíš dát i nějakou sladkost, aby se ti nezastavil metabolismus :) na večeři by toho mohlo být klidně víc :) jinak se vším souhlasím :)
    A máš moc pěkný blog :3 :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No já moc zdravý životní styl nedodržuji :( ... nemám na to čas, teda aspoň si to namlouvám :D Uvažuji, že taky vyzkouším ten jídelníček - zní to dobře :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. V poslednej dobe sa dosť stretávam s názorom ze jest zdravo znamena jest čo najmenej kalorii. Keby ludia mali aspon nejake ponatie o tom z coho sa vlastne pribera nerozmyslali by nad tým takýmto štýlom. A tiež poznám veľa ľudí, ktorí sa tvária, že jedia zdravo a pritom jedia iba samú zeleninu. Zelenina je fajn doplnok k strave ale v žiadnom prípade nie výživa! Zelenina je vlastne iba voda a vitamíny a ak chce človek k tomu všetkému aj cvičiť potrebuje toho oveľa viac. Pre mňa jesť zdravo znamená mať vyvážený prísun živín a to aj čo sa týka po tej energetickej stránke. jednoducho treba jesť všetko len s mierou a presne ako si povedala vyhnúť sa radšej fast foodom a sladeným vodám a tiež veľkým porciám. No a tiež si myslím, že keď chce byť človek zdravý raz za čas sa musí trochu rozmaznať ale namiesto celej tabulky čokolády zjesť napríklad iba kocku alebo riadok a nie sa trýzniť. :) veľmi pekne napísaný článok! konečne aspoň niekto kto netvrdí,že majú ľudia cvičiť 8 hodín denne a prijať 1200 kalorii.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ďakujem Vám krásne a áno treba si dať aj niečo sladké. Niekedy. Cukor je pre naše telo rovnako potrebný ako napriklad vlákniny :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. To já si už vánoční předsevzetí už nedávám :D :D Ve školní jídelně bych se stravovat nedokázala - včera jsem viděla bratrův oběd a zle je mi ještě teď; dostali čočku vařenou na paprice a k tomu krájenou papriku a to byl celý oběd

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru niekedy sa až divím čo to je, no inokedy keď som hladná by som zjedla čokoľvek :)

      Odstrániť